Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

PAS TARTUFAR - LAGOTTO ROMAGNOLO

Bookmark and Share

02.11.2007. D

PAS TARTUFAR -   LAGOTTO ROMAGNOLO
Sa: http://www.lagotto-kg.com/

... O RASI


LAGOTTO ROMAGNOLO je vrlo stara pasmina koja se prvi put pojavljuje u 16. veku u dolinama u unutrašnjosti Italije, gde se prvobitno koristio kao pas za aportiranje pernate divljači. Gusta kovrdžava dlaka vunaste strukture omogućavala mu je plivanje i u hladnoj vodi prilikom donošenja odstreljene divljači. Isušivanjem močvarnih dolina Romagne njegovog prvobitnog mesta nastanka Lagotto gubi svoju ulogu i vrlo brzo se širi u ostale delove zemlje.

Zahvaljujući svojim izuzetnim sposobnostima a naročito oštrom čulu mirisa počinje da se koristi kao pas za traženje tartufa. Vremenom je došlo do gašenja lovnog instikta tako da se Lagotto specijalizuje za traženje tartufa. Postaje najzastupljeniji u pokrajinama Toscana, Lombardia i Romagna gde uostalom i ima najviše tartufa.

LAGOTO ROMAGNOLO je tek 1995. godine priznat od strane FCI-a . Danas, pored toga što se koriste za traženje tartufa, postali su popularni širom sveta kao kućni ljubimci tj. psi za društvo i pratnju. Glavni razlog njihovog brzog širenja su blaga i živahna narav a isto tako i to da se ne linjaju i nemaju specifičnog mirisa što ih čini idealnim kućnim psima. Što se tiče karaktera, vrlo su živahni, društveni, inteligentni i poslušni. Vrlo lako uče, izvrsni su psi za decu i život u porodici. Odlično se slažu sa drugim psima i životinjama i ne pokazuju niti malo agresivnosti. Iako uglavnom žive u kućama i stanovima, vole odlazak u prirodu, posebno na reku ili jezero gde dolazi do izražaja njihova ljubav prema vodi.

... O TARTUFIMA

* Biologija tartufa

Tartufi su mikorizne gljive koje obrazuju podzemna plodonosna tela, obično nepravilno okruglog oblika i mesnate konzistencije. Na površini plodonosnog tela nalazi se omotač (peridija) koja može biti glatka ili sa bradavičastim izraštajima u zavisnosti od vrste tartufa. Vegetativni oblik tartufa je micelija koja se sastoji od granatih niti–hifa. Životni ciklus tartufa počinje klijanjem spora iz kojih nastaju hife koje mogu dalje da se razvijaju jedino ako stupe u kontakt sa finim završecima korenovog sistema neke od viših biljaka. Spoj završetaka korenovog sistema i micelije gljive zove se mikoklena od koje dalje u zemljište polazi veliki broj hifa. Tako se biljka na efikasniji način snabdeva vodom i mineralnim materijama a zauzvrat gljiva dobija gotovu hranu (ugljene hidrate). Pošto žive pod zemljom prilikom sazrevanja tartufi ispuštaju mirise po kojima ih pronalaze brojne životinje i insekti koji se hrane ovom gljivom i na taj način resejavaju spore čime počinje novi životni ciklus tartufa.

* Rasprostranjenje

Tartufi su veoma rasprostranjena grupa gljiva, optimalni uslovi za život su izmedju 40 i 50 stepeni geografske širine.

* Podela tartufa

Osnovna podela tartufa je prema boji na bele tartufe, čija se plodonosna tela odlikuju glatkim omotačem i crne tartufe, kod kojih se na površini plodonosnog tela nalaze bradavičasti izraštaji.

* Vrste tartufa

Na našim prostorima pronađeno je nekoliko desetina različitih vrsta tartufa od kojih nekoliko spada u sam vrh po kvalitetu:
* Beli tartuf (Tuber magnatum)
* Crni jesenji tartuf (Tuber macrosporum)
* Letnji tartuf (Tuber aestivum)
* Zimski tartuf (Tuber brumale)

Napomena: I u našem kraju su pronađeni tartufi.







#
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima