Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Самарџић-Марковић: Излазак Динкића из Владе је губитак за државу

rssBookmark and Share

Куршумлија 09.03.2011. Razgovarao: Stefan Radović

У ексклузивном интервјуу за наш портал Министарка спорта и омладине у Влади републике Србије Снежана Самарџић-Марковић говори о тренутној ситуацију у Влади након смене министра за економију и регионални развој Млађана Динкића, министарка открива и то како је Динкић приватно све то поднео.

Самарџић-Марковић: Излазак Динкића из Владе је губитак за државу

*Каква је ситуација у Влади након одласка Млађана Динкића?

Атмосфера се није битно променила, радна је, каква је и била. Међутим, излазак Млађана Динкића из Владе је губитак за државу, и то зна свако ко је имао прилику да види колико он енергије улаже у то да се у Србији живи боље. Динкић је довео преко 150 инвеститора, обезбедио раст извоза... Да ли је неко пре 10 година могао да замисли „Панасоник” у Свилајнцу, или „Бенетон” у Нишу ?
 

*Шта мислите који је прави разлог да премијер Цветковић донесе такву одлуку?

То је питање за господина Цветковића, а не за мене.

*Како је целу ситуацију приватно поднео господин Млађан Динкић?

Изненађујуће мирно. Одмах смо се окупили на председништву и разговарали о свему. Његов став био је да Србија мора да буде испред било ког појединца и да нико није рођен у фотељи. Зато је управо његов предлог био, када је све нас саслушао, да останемо у Влади, да подржимо законе који су неопходни за европски пут Србије и да он кроз ангажман у Скупштини да том телу нову енергију и иницијативу.
 

*Мислите ли да ће особа која буде постављена на Динкићевом месту водити рачуна о отварању радних места на Југу Србије као што је он?

Да. Млађан Динкић је у министарству економије и регионалног развоја направио систем. Тај систем се брине о новим радним местима како на Југу Србије, тако и у другим регионима. Особа која дође на његово место може само да настави тим путем, тим пре што је кандидат за министра део тима са којим је радио господин Динкић.
 

*Како коментаришете ситуацију у Општини Куршумлија где су опозиционе странке неко време држале у блокади зграду СО не дозвољавајући актуелним челницицима из ДС, Г17 плус и СПС да преузму власт ?

Једина лошија опција од лоше власти је безвлашће. Када немате управу, нико не може да оствари своја права, а ни инвеститори нису заинтересовани да дођу. Жалосно је што су дневнополитичка подметања довела до тога да Куршумлија, која има веома мале плате и из које се свакодневно млади људи исељавају, месецима стагнира. Зато је добро што је ова конфузија напокон решена.
 

*Зашто сте изјавили да немате намеру да останете министарка у НИП?

Зато што имам много посла у министарству којим руководим и за то ми је потребна пуна концентрација и доста времена. Уосталом, то је било техничко решење које је уобичајено у периоду када неки министар поднесе оставку.
 

*Какав је тренутно положај омладине у Србији?

Много бољи него што је икада био, када говоримо о омладинској политици. Наиме, пре него што је основано ово министарство, нико се није на системски начин бавио омладином. За време мог мандата отворено је 120 Канцеларија за младе на локалу, започело се са израдом око стотинак локалних акционих планова за младе, а више од 80 је усвојено, израђена је Национална стратегија за младе коју је усвојила Влада, Закон о младима је пред уласком у скупштинску процедуру. Финансирано је преко 350 пројеката из области омладинске политике у којима је узело учешћа више од 120.000 младих. Посебно сам поносна на Фонд за младе таленте, чији сам председник, који је наградио или стипендирао више од 4.000 најталентованијих српских ђака и студената, са преко милијарду динара.

*Шта је највећи проблем омладине на Југу Србије?

Сасвим сигурно незапосленост. То је проблем број 1 омладине на територији читаве републике. Следи и недостатак садржаја, пре свега културних, забавних, спортских... Јужна Србија нема прволигаша ни у фудбалу, ни у кошарци. Запитајте се када је одржан неки велики концерт, изложба неког светски признатог уметника... Све је то потребно младима, јер квалитет живота не чини само радно место, већ и садржаји. Градови у јужној Србији су у доброј мери претворени у паланке без перспективе. Млади из таквих места иду у веће центре и ми желимо да то променимо, да се врати дух јужне Србије, и да се и она развија. Јужна Србија не сме да буде слепо црево Србије. Сва министарства, а не само Министарство омладине и спорта, морају да посвете пажњу југу Србије.
 

*Који су даљи планови вашег министарства?

Краткорочни да ставимо капу на досадашњи рад, односно да се усвоје Закон о спорту, који је пред Скупштином, и Закон о младима који је пред уласком у скупштинску процедуру. Дугорочни, када је у питању спорт, пре свега развој спортске базе, односно школског спорта, потом спортска инфраструктура, и на крају врхунски спорт. Што се тиче омладине, наставак рада на подршци усвајању локалних акционих планова у локалним скупштинама, зарад несметаног рада Канцеларија за младе, као и подршка програмима и пројектима запошљавања и самозапошљавања младих.


#   Куршумлија   Јужна Србија регион   Млађан Динкић   Канцеларија за младе   радно место
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима